Snabba saffransbullar med apelsin

Det här är förmodligen världens snabbaste saffransbullar. Med apelsin och mandelmassa - på stormkök (eller vilken spis du vill).

Jag gillar att baka men tappar ofta intresset ganska snabbt när man börjar snacka jäsning och knådning, så det har inte blivit något lussebak i år. Men så tänkte jag på en grej - när vi är ute på tur har vi ibland haft med oss en snabbvariant av bullar som man bara steker snabbt i en panna. Det liknar nog krabbelurer lite grand, fast utan ägg, och eftersom det bara är torra ingredienser går det fint att bära med sig även på längre turer oavsett årstid. De här bullarna brukar vara smaksatta med kardemumma, men jag tänkte att det hade varit kul att testa en julvariant - så dessa är med apelsin, mandelmassa och saffran.

De blev riktigt bra, så dessa kommer vi definitivt göra igen. Fluffiga fina bullar i all ära, men det är gött att det finns genvägar när man är ute. Bara blanda och stek så har du fikat klart!

Recept till 4 små bullar

Degmix:

  • 1/4 dl socker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 1/4 dl vetemjöl
  • 1 pkt (0,5g) saffran
  • 1/2 dl (ca 20 g) finriven mandelmassa

Vid tillagning:

  • 1/2 dl vatten
  • Smör att steka i

Att doppa i:

  • 1/2 dl socker
  • Zest från 1 apelsin

Hemma: Blanda alla ingredienser till degen. Riv zest från en apelsin och blanda med strösocker. Har du en stor apelsin kan du spara lite av zesten till topping, sockret får helst inte bli för blött. Förvara degmix och sockerblandning separat.

Ute: Tillsätt vattnet till degmixen och blanda noga. Är degen väldigt tjock och smular sönder, tillsätt lite extra vatten - men den ska inte vara rinnig. Klicka ut degen med sked i en varm panna med smör och stek tills bullarna fått fin färg på båda sidor. Snåla inte med smöret! Doppa i apelsinsockret och toppa med extra zest!

PS. Det går givetvis att blanda färdigt degen direkt om den ska stekas snart, vi tog med den i en bunke den här gången. Vill man ha fler än 4 bullar går det fint att dubbla, troligen räcker ett paket saffran även till dubbel sats.

Fler inlägg

Nudlar med hoisinfärs och ingefära

Det här receptet har blivit en riktig favorit, både hemma och ute på stormköket. Det går fort att laga och är lätt att variera efter vad man har för grönsaker hemma, det viktiga är basen med färs,...

Läs hela inlägget

Vinterland och nytt år

En bättre avslutning på det här märkliga året än att få pulsa runt i en snöig skog och fånga snöflingor på näsan gick ju nästan inte att få. Vi firade nyår på egen hand i en liten stuga vid en sjö i...

Läs hela inlägget

Instagram