Havrescones med kardemumma

I morse fick jag ett infall att göra scones till frukost. Minns inte sist jag gjorde det, så jag hade inget gammalt favoritrecept liggande. Jag hittar nästan aldrig recept som jag tycker verkar bra som dom är, jag vill alltid ändra lite. Så jag gjorde min variant och det blev förvånansvärt bra, så nu har jag skaffat mig en favorit! Lite grövre mjöl och fiber från havre och chiafrön och så smaksatt med kardemumma och en gnutta vanilj! Jag gillar inte när man får platta, formade scones, jag vill ha lite slarviga bullar med krispiga toppar!

Ca 8 stycken

  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 1/2 dl havregryn
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk stött kardemumma
  • 1 msk chiafrön
  • 1/4 tsk vaniljsocker (blir extra gott men går lika bra utan)
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 dl mjölk (jag använde havre)

Sätt ugnen på 250°C. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Dela smöret i mindre bitar och använd fingrarna för att blanda ner det i mjölblandningen tills det inte finns några större klumpar kvar. Tillsätt mjölken och blanda ihop till en kladdig smet. Klicka ut smeten till 8 små klumpar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min, tills topparna är gyllenbruna och spröda. Låt svalna en liten stund på plåten.

Servera varma, gärna med cream cheese och blåbärssylt!