Monkey bread

Jag erkänner, jag är en missbrukare. Min dagliga dos kanel är förmodligen på gränsen för vad som är okej. Men jag står för det.

Gillar man kanel så gillar man antagligen kanelbullar. Och gillar man kanelbullar så gillar man antagligen detta. Bulle, kanel och karamell i ett, succé! Små degbollar doppade i smör och kanelsocker som karamelliseras i ugnen till en kletig, knäckig kaka. Monkey bread kallas det och jag testade första gången igår. Tittade man på resterna så var det inte så svårt att konstatera att den gick hem. Nästa gång testar jag nog med lite stött kardemumma i smeten också.

Deg

  • 55g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 3/4 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 20g jäst
  • 7,7 dl vetemjöl + extra för utbakning
  • 2 tsk salt

Socker- och kanelglasyr

  • 1 dl farinsocker
  • 1,5 dl råsocker
  • 2 tsk malen kanel
  • 110 g smör

Smält smöret i en kastrull och tillsätt sedan mjölk, vatten och socker. Använd en termometer och smula ner jästen när temperaturen är 37°C. Rör runt tills jästen löst upp sig.

Använd en köksassistent med degkrok, blanda mjölet och saltet i bunken. Kör på låg hastighet och tillsätt degvätskan långsamt. Öka hastigheten när degen börjar blandas och kör tills den är slät och bland, ca 6-7 minuter. Degen skall vara lite kladdig men inte fastna alltför mycket i bunkens kanter, tillsätt lite mjöl vid behov. Vänd upp degen på lätt mjölat bord och knåda den snabbt till en boll.

Häll lite olja i botten på en stor bunke och lägg i degen. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur (eller strax över) ca en timme, tills degen har jäst till det dubbla.

När degen jäst klart, smält smöret till glasyren och häll upp i en bunke. I en annan bunke, blanda farinsocker, råsocker och kanel. Smörj en sockerkaksform med lite smör.

Vänd upp degen på mjölat bord igen och tryck ut den till en fyrkant, ca 20x20 cm. Dela den åtta gånger på längden och bredden så att du får 64 små bitar. Använd gärna en degskrapa och se till att ta isär bitarna innan de åker ihop igen. Rulla bitarna till små bollar och använd en gaffel för att doppa i smält smör. Låt rinna av lite innan de doppas i sockret. Lägg bollarna i formen, en rad i taget och omlott där de möts. Bygg lager tills bollarna är slut. Täck formen med plastfolie och låt jäsa i drygt en timme till.

Värm upp ugnen till 175°C och baka kakan i ca 30-35 minuter, tills den är gyllenbrun. Ta ut den och låt svalna i ca 5 minuter innan du tar upp den ur formen. Står den längre finns risken att karamellen stelnar och gör den svår att få ut. Låt svalna en stund till innan servering. Bryt eller skär kakan i bitar och njut!

1 kommentar

Ola

Kommer du förbi imorgon kl 10 så ska du få smaka!

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Instagram