Vilket objektiv till vad?

Jag fick ett önskemål, att skriva om hur jag väljer objektiv efter motiv och vilka som är mina favoriter. För att göra det enkelt räknar jag upp de objektiv jag själv har och i vilka situationer jag väljer dem. Objektiv med motsvarande egenskaper fast i andra versioner eller av andra tillverkare har givetvis samma användningsområden. Mina personliga kommentarer är dock baserade på de modeller jag själv har.

Vidvinkelzoom (Canon EF-S 10-22/3.5-4.5)

Vidvinkelzoom. Detta väljer jag framförallt när jag vill plåta landskap, byggnader tätt inpå och när jag vill skapa effektfulla perspektiv. Kan ge dramatiska bilder tack vare det vida perspektivet. Personligen gillar jag att fota landskapsbilder med mycket moln mot blå himmel med vidvinkel, det ger en härligt dramatisk känsla.

+ Snabb autofokus (tack vare Canons USM-motor) och kanonskärpa
- Enbart anpassad för kameror med crop-sensor, fungerar inte med fullformat (om man vill byta upp sig), inte så ljusstarkt men för mina ändamål räcker det bra

Liknande: Sigma 10-20/4,0-5,6, Tamron 10-24/3,5-4,5, Nikon 10-24/3,5-4,5

Läs mer

Normalzoom (Tamron 17-50/2.8)

Ett allroundobjektiv (med brännvidd motsvarande de vanligaste kit-objektiven) som fungerar i många vardagliga situationer tack vare både vidvinkel och bra ljusstyrka. Jag väljer ofta detta vid inomhusfoto i de fall jag behöver kortare brännvidd än 50mm. Prioriterar man lite extra brännvidd framför vidvinkel finns även tamrons 28-75/2.8 med liknande egenskaper.

+ Bra ljusstyrka och bra skärpa
- Något högljudd AF som kan ha en tendens att "söka" lite i dåligt ljus, träffar bra i dagsljus. Ej anpassad för fullformat

Liknande: Sigma 18-50/2.8, Tokina 16-50/2.8

Läs mer

Fast normalobjektiv (Sigma 50/1.4)

Ett fast, ljusstarkt 50mm-objektiv borde alla ha i sin kameraväska. Vilken modell och prisklass du skall satsa på beror på din plånbok. De billigaste (med ljusstyrka på 1.8) brukar ligga runt en tusenlapp och fungerar oftast alldeles utmärkt - förmodligen något av det prisvärdaste du kan hitta inom objektivvärlden! Jag använder mitt 50mm när jag behöver ljusstyrka och vill ha kort skärpedjup, ofta när jag tar bilder inomhus i svagare ljus på t.ex. Bosse. Jag använder ofta detta för att ta produktbilder, t.ex. på chokladkakor till Chokladorama.

+ Snabb AF, stabilt byggt och framförallt ljusstarkt
- Något osäker skärpa emellanåt (vilket kan bero på mitt ex), ibland prickfritt

Liknande: Canon 50/1.4, Nikon 50/1.4

Läs mer

Fast teleobjektiv (Canon 85/1.8)

Ett kort, fast teleobjektiv med en brännvidd som passar perfekt för porträtt på en kamera med crop-sensor (det fungerar även på ff men brännvidden blir inte densamma). Det jag gillar bäst med detta är färgerna och den fantastiska återgivningen av bakgrundsoskärpan (bokeh). Är tack vare detta ett av mina absoluta favoritobjektiv!

+ Snabb och tyst AF (canons USM-motor), fin skärpa och grym bokeh
- Viss tendens till lila CA (kromatisk abberation), lång närgräns (85 cm)

Liknande: Sigma 85/1.8, Nikon 85/1.8

Läs mer

Macro (Sigma 105/2.8)

Speciellt anpassat för närbilder tack vare kort närgräns och möjlighet att avbilda motivet i skala 1:1. Fungerar även för porträtt eller annat där lite tele önskas. Jag använder detta främst till närbilder (ofta i naturen) och för receptbilder till mindre bakverk etc.

+ Bra skärpa och givetvis bra närgräns
- Långsam AF men ofta är det enklast att köra med manuell fokus vid just macrofotografering tycker jag

Liknande: Canon 100/2.8, Tamron 90/2.8, Nikon 105/2.8

Läs mer

Telezoom (Sigma 70-200/2.8)

Allroundobjektiv för motiv på lite avstånd, t.ex. djur- och sportfoto eller porträtt. Den långa brännvidden kombinerat med låg bländare ger möjlighet att isolera motivet från bakgrunden. Ett jättebra objektiv som jag dessvärre inte har något klockrent användningsområde för personligen. Det handlar nog mycket om att väljer bort det på grund av vikten om jag går på spontanfotorundor.

+ Bra brännviddsomfång, mångsidigt och ljusstarkt. Stabilt byggt.
- Tungt. Jag upplever det heller inte lika skarpt som mina övriga objektiv men att jämföra med fasta objektiv är inte alltid rättvist

Liknande: Canon 70-200/2.8, Tamron 70-200/2.8

Läs mer

Min allrounduppsättning

Min vardagspackning (om jag inte vet vad jag skall plåta) består oftast av kameran + två eller tre objektiv, beroende på hur mycket jag orkar bära runt på. Valet faller då oftast på kombinationen vidvinkelzoom + 50/1.4 + 85/1.8, alternativt vidvinkelzoom + 50/1.4. Kan jag bara ta med mig ett objektiv blir det oftast 17-50/2.8 som täcker in lite av varje från de sistnämnda.

Hoppas att det var till någon hjälp, fråga gärna om ni vill veta mer!

2 kommentarer

Dessi

Tjoho! Nu har jag allt jag behöver veta! :) Jag tror att jag köper ett Tamron 17-50/2.8 som ersättning för kitobjektivet då jag vet att Nevnarien rekommenderar samma. Och så ett fast normalobektiv förstås. Till att börja med :) Tack! :D

Noomie

Gud vilken bra guide!! Jag ska till New York i höst, och vill verkligen få bra bilder, ska jag satsa på ett Vidvinkelzoom Canon EF-S 10-22/3.5-4.5 objektiv då? :) Älskar din sida btw.

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Instagram