Photoshop: Bemästra klonstämpeln

Jag fick en fråga om hur man enklast tar bort text som ligger ovanpå en bild. Svaret stavas (nästan entydigt) klonstämpeln i photoshop. Eftersom just klonstämpeln är ett av verktygen jag skrev en guide om när den avdelningen av sajten var aktiv passar jag på att återanvända och fräscha upp den. Varsågoda alla som inte bemästrar klonstämpeln!

Den fantastiska klonstämpeln kommer du åt via verktygspaletten eller med kortkommandot S. Magin ligger i att man klonar delar av en bild och återanvänder dem för att täcka över annat. Det första man gör är att bestämma källan, dvs. vad i bilden du vill klona - sedan kan du måla precis som med den vanliga penseln. Skillnaden är att du istället för en heltäckande färg får med struktur och nyanskillnader för att få ett mer sammanhängande resultat. Före-/efterbilden nedan har faktiskt hängt med sedan 2004!

Före   Efter

1. Leta upp en lämplig del av bilden som du kan återanvända för att täcka över det du vill ta bort. Med klonstämpeln vald gör du de penselinställningar som passar bäst för din bild. För små detaljer gör sig en liten pensel bäst och och tvärtom. Använd en mjuk pensel om du inte vill ha hårda övergångar.

2. Utgår man från exempelbilden ovan skulle spindelnätet kunna vara något man vill ta bort. Det enklaste är då att kopiera delar av himlen, ganska nära växten. Genom att hålla nere ALT samtidigt som jag klickar på ett område i himlen väljer jag att bildinformationen skall hämtas därifrån. Bra att tänka på när man väljer källa är att klicka i den största möjliga ytan som finns tillgänglig, då slipper man byta lika ofta. Att byta källa är något man bör göra då och då för att minska risken för upprepningar.

   

3. I samband med att du börjar måla kommer du att se ett kryss där du angett källan. Det hjälper dig att hålla koll på vad det är du klonar. När du ser att krysset inte längre ligger på rätt färg är det dags att leta upp en ny punkt att kopiera. Ibland är det enklare att få bra resultat om man bara klickar istället för att dra med penseln när man målar, det beror dock på bild och motiv.

4. Nu är det bara ditt eget tålamod och noggrannhet som sätter gränserna - glöm inte att det bästa sättet att lära sig är att öva!

Värt att nämna är också att spot healing brush (punktlagningspenseln) är perfekt om du vill trolla bort mindre element i bilden, t.ex. små prickar eller dammkorn. Till större ytor med varierande toner och mönster passar dock klonstämpeln bäst.

3 kommentarer

Lena

Ah, den oumbärliga klonstämpeln.. Ett av de bästa verktygen i Photoshop, enligt min mening!

Åsa

Ja verkligen! Kan man inte använda den är det på tiden att man lär sig :)

Bella

Alltså, riktigt fin hemsida! Tummen upp!

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Instagram