Kort guide till HDR

Efter mitt inlägg om HDR-bilder var det många som var nyfikna på hur jag hade gjort och vilka inställningar jag använt. Jag utlovade en enkel guide, och har nu tagit mig tid att förklara de grundläggande stegen.

När man jobbar med HDR är tanken att man skall ta flera exponeringar av samma bild redan vid fotograferingstillfället. Detta kräver ju dock lite planering redan från början. Vill man göra en HDR-bild från en och samma bildfil går det att ta fram hyfsade resultat genom att emulera olika exponeringar med hjälp av photoshop. Allra bäst är då om man har fotat i råformat, vilket är det jag utgått från här.

1. Börja med att öppna upp din bild i Camera Raw, det är här vi skall skapa de olika versionerna av bilden. Gör dina grundläggande justeringar som skärpa, vitbalans, korrigering av CA etc. Undvik att göra för mycket justeringar av skugga och högdagrar, det lämnar vi över till Photomatix senare.

2. Öka exponeringen med 1 stegNär du har en neutral version av din bild lämnar du camera raw och sparar ner din bild som jpg (eller det format du föredrar). Stäng ner bilden och öppna din råfil på nytt. Denna gången rör du inga andra reglage än exposure/exponering. För att simulera en överexponerad bild drar du upp exponeringen till +1. Spara bilden och gör samma sak en gång till fast med -1. Detta ger dig tre olika versioner av samma bild, vill du ha fler gör du likadant, fast med fler intervaller. Det är viktigt att öka och minska lika mycket på varje sida.

Tre versioner av samma bild

3. Öppna Photomatix välj "generate" under menyvalet "HDR". Ladda in dina önskade bilder och tryck på OK.

4. Eftersom bilderna kommer från samma råfil kan inte photomatix läsa ut information om exponeringen från EXIF-detta får man då ställa in när följande dialog dyker upp. Korrigera intervallet så att det stämmer överens med dina inställningar.

5. Innan HDR-bilden genereras får du möjlighet att välja om bilderna automatiskt skall passas in mot varandra eller om effekten av ev. rörliga motiv i bilden skall minskas. Utgår man från samma bildfil är detta dock inte aktuellt. Klicka OK för att generera bilden.

6.Bli nu inte avskräckt om din bild ser underlig ut, det blir nästan aldrig bra direkt. Gå istället vidare till "Tone mapping" som du hittar under "HDR" i menyn. Det är här det roliga börjar!

7. Nu är det dags att trolla fram det bästa ur din bild. Det finns inga regler för vad som är rätt och fel, utforska vad som händer när du drar i de olika reglagen och vad som passar din bild bäst. Att testa och experimentera är ofta det bästa sättet att lära sig.

Bra att tänka på är att förhandsvisningen du ser av din bild är en ungefärlig uppskattning av resultatet, den slutgiltiga bilden kan komma att skilja sig en aning från den.

Eftersom inställningarna baseras helt på hur bilden ser ut går det inte att ta fram några fasta värden som fungerar för alla. Ett tips för att få ett så naturligt utseende som möjligt är dock att hålla sig i den övre skalan av "light smoothing". Personligen föredrar jag också att ta i lite försiktigt med kontrast och ljus för att sedan finslipa i photoshop, vilket jag tycker ger kontroll över slutresultatet. Detta är givetvis en smaksak, precis som allt annat.

Bilden nedan visar de inställningarna som genererade min bild. Förutom de som står med här är strength satt till 100, color saturation 39, light smoothing very high och luminosity +5.

Resultatet

Nedan ser du resultatet av min bild. Till vänster ser du bilden direkt från Photomatix, lite försiktig kontrast (dessutom aningen mörk). Till höger ser du den slutgiltiga bilden, kontrast- och färgjusterad i photoshop. Klicka för att se bilderna större.

Jag hoppas att detta kan vara en hjälp på vägen för att komma igång med HDR. Fråga gärna om det är något som verkar oklart. Värt att nämna kan också vara att jag här utgått från Photmatix för Mac, version 2.5. Det har kommit en nyare version, men principen bör vara densamma.

6 kommentarer

HDR-fotografen

Nu blev även jag sugen på att dra till Hovshallar. Ska se om jag kan dra iväg imorgon eller tisdag!

Jorunn

Övergår mina kunskaper och förmågor, tyvärr, men bilderna blir snygga :)

Simon

Härligt! Jag har velat testa HDR-tekniken länge, men det har inte blivit av. Nu kanske jag får tummen ur med en så kortfattad och enkel grundguide! :)

johannapanna

Kan man ladda ner photomatix gratis?

Dahlhöjd

Bra guide! Har sneglat på HDR ett tag och nu tror jag att jag skall pröva. Tycker det är meckigt att rodda tre exponeringar "live"...men nu skall jag testa i CS5. Lightroom 3 som jag normalt jobbar i hanterar ju oxå RAW filer...vad tror du..skulle det gå att fixa samma sak i LR? MVh! Johan

Ludwig Sörmlind

Hej! Jag ser att den här sidan är från 2009 men jag undrar ändå om det finns möjlighet att kunna se bilderna i guiden?

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Instagram