HDR

Vi började prata om HDR idag på jobbet, hur det fungerar och vilket program som är bäst. Jag måste erkänna att jag inte har jobbat så mycket med det, men jag har testat ett par gånger. Jag gillar idén med HDR, men jag har blivit lite avskräckt av alla dåliga exempel som syns här och var.

För er som inte vet vad HDR är: Det är en teknik som används för att skapa ett ökat dynamiskt omfång, vilket innebär att man kan återge både ljusa och mörka partier i samma bild. Detta gör man genom att lägga ihop flera bilder med olika exponering.

Personligen avskyr jag den typen av bilder som har övermättade färger och en slags "halo" kring alla detaljer. Givetvis skall man utnyttja möjligheterna till ökat omfång i bilden, men samtidigt tycker jag inte att man skall passera gränsen för vad som ser naturligt ut. Använder man det på rätt sätt kan man få fantastiska resultat!

Det var så länge sedan jag testade sist, så jag var tvungen att ge det en ny chans idag. Tyvärr hittade jag inga ultimata testbilder, men ändå tillräckligt för att testa olika varianter. Bilderna är framkallade från olika antal filer och exponeringar, samtliga i Photomatix Pro.

Vad tycker ni? Lagom effekt, för mycket, för lite? Vad tycker ni om HDR i övrigt?

19 kommentarer

Jonas [Tips & Trix]

Är det bara jag som inte har fattat vad HDR är för något? Kan du vara snäll att förklara för mig? En häftig hemsida i övrigt :) Jag älskar webbdesign, men är inte riktigt i din klass ännu. Dock skulle jag gärna uppskatta någon annans åsikt om en hemsida jag jobbar på: http://www.hkhok.se/test/

Daniel

Sry, läste från RSSen och då kom in bildtexterna med (:

ulrica

Jag tycker det är skitläckert!! Jag skulle gärna vilja se lite inställningar på hur du fixat dessa i Photomatix om du nu använt dig av bara en bild från början. Jag har aldrig riktigt fått till den där "sagoeffekten" om jag använt mig av bara en bild utan alltid varit tvungen att ta fler bilder på samma gång. mvh. Ulrica ( som tokgillar din blogg!!! )

Sandra

2 och 3 var surrealistiskt vackra!

Ina

Fast framförallt beror på det på vad man vill få ut av bilden*

Ina

Jag håller med dig - jag tycker om HDR men det ska inte vara för mycket. Fast ibland kan det bli så snyggt med mycket om man vill ha just den effekten att det ska se "mycket" ut. Bild 1 och 3 tycker jag ser mest neutrala ut, på bild 2 och 4 tycker jag effekten ser väldigt "arbetad" ut, eller hur man ska säga. Fast samtidigt är alla fyra bilderna snygga, men på olika sätt. Så, hmm.. jag får nog säga att det beror lite på. Men alldeles för "överarbetade" bilder i stor mängd kan göra en lite matt, haha. ;) Fast framförallt beror det på vad man vill få ut av bilder som avgör hur mycket HDR-effekt som känns okej, tycker jag. ..hoppas det var ett någorlunda vettigt svar, känner att jag svamlar lite. :)

Emma

Jag älskar bilderna! Riktigt snygga :)

Åsa

Roligt med all respons, tack så mycket! Jag skall se om jag kan fixa en enkel guide som tar upp grunderna lite lätt. Kattis: Ja, de hör ju till den typen av bilder som har lite mer synlig hdr-effekt. Man ser ju att det inte är helt naturligt. Daniel: Ja, samma här - det skriker inte HDR om den på samma sätt, då är det nästan som bäst tycker jag. Om du kollar på bildtexten till varje bild står det hur många bilder/filer jag har använt. Pernilla: Om du följer länken till Photomatix så kan du ladda ner en demoversion där och testa med. Oscar: Ja kanske. Frågan är om det inte skulle bli lite för mycket, men det är naturligtvis en smaksak. Jag gillar ju som sagt när det är lite lagom, men det är ju en smaksak givetvis :)

Sandra

Du har inte tänk att lägga till HDR som en guide här på sidan?! Bilderna blev JÄTTE coola, men jag fattar inte hur man ska göra. :S Men otroliga bilder :D

oscar

Tunga! lite mer effect på den första tror ja skulle vara najs! men great!

janne

Den sista bilden var himla snygg! :) Älskar HDR, har provat lite själv och tycker det ger en fantastisk effekt :)

Jorunn

Dom med vattnet ser ut som nått från en film :) Inte jättenaturligt men väldigt snyggt ändå!

Pernilla

Hdr är kul, försöker leta var man kan införskaffa photomatix. Tips :P

Daniel

i något år* hmm. nu blev det spam. förlåt.

Daniel

Kör du du med flera olikt exponerade bilder eller en raw och fixar exponeringen i efterhand?

Daniel

Dem blev riktigt bra (: Jag har användt photomatix i något är och tycker det är riktigt skönt. Gillar den första för den har inte HDR-känslan vilket gör att den ser riktigt bra ut.

Babbi

Älskar HDR bilder, skulle oxo vilja lära mig göra det :(

Dessi

Gudars! Fotona ser ju overkligt bra ut! :D

Kattis

Hej ramlade in här och ska kika omkring lite! Gillade alla bilderna men kan tycka att nummer 2 och 4 känns lite konstgjorda. Men tredje bilden blev verkligen superbra, vattnet blev så levande!

Kommentera

Fler inlägg

Citronsemlor (amaretto sour-semlor)

Om du vill testa en ny variant av semlan så tycker jag att du ska göra den här. Syrligt, sött och krämigt på en gång. Är du precis som mig ett fan av amaretto sour så kommer du älska att lägga...

Läs hela inlägget

Instagram