Jordnötsrutor med kola och choklad

Kan det blir för mycket jordnötssmör? Nej, såklart inte. Jag gjorde dessa första gången för två veckor sedan, nu inför omgång två la jag till ett lager med kola och jordnötter. Sött, salt, segt, krispigt och chokladigt - allt i ett! Dessutom glutenfritt tack vare kokosmjölet och utan kolan blir det helt veganskt om man vill.

Botten

  • 230 g osötat jordnötssmör
  • 1 dl kokosmjöl
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 1/2 dl salta jordnötter

Kolalager

  • 120 g mjuka kolor (t.ex. Werthers soft caramels)
  • 1 msk grädde

Chokladlager

  • 120 g osötat jordnötssmör
  • 120 g mörk choklad

Botten: Blanda jordnötssmör, kokosmjöl och sirap i en bunke med hjälp av en elvisp (eller assistent). Kör på hög hastighet tills det blir trögt eller är helt blandat. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en liten form, ca 18x13 cm eller lite större. Använd en slickepott och tryck ut smeten i formen, lagret ska vara minst 1 cm tjockt. Har du en större form så låter du bara smeten täcka en del av formen och viker upp den sista biten av pappret. Toppa med jordnötter, tryck gärna till dom lite försiktigt så att dom fastnar. Ställ in i kylen en stund.

Kolalager: Lägg kolorna och grädden i en kastrull och rör om på medelhög värme tills du har en jämn smet som går att hälla. Blir smeten väldigt tjock, tillsätt eventuellt en liten skvätt grädde till och blanda. Häll kolasåsen över den kalla botten, bred ut och jämna till den med baksidan av en sked. Ställ in formen i kylen igen.

Chokladlager: Smält choklad och jordnötssmör i en kastrull på medelhög värme. Rör om så att chokladen inte bränns. När smeten är jämn och fin, häll den över kolan och låt hela kakan stå i kylen tills chokladen har stelnat. Skär i bitar med en vass kniv. Förvara i kylen och toppa eventuellt med flingsalt vid servering.