Skymning över Þórsmörk

När man vandrat i 5 timmar i bergen kring Tindfjöll i Þórsmörk och trott att utsikten inte kan bli vackrare. Då öppnar sig en dal, där kvällssolen glittrar över glaciärfloden Krossás bädd. Om det är någon gång man kan använda ordet magiskt med gott samvete så är det här. Jag har aldrig i hela mitt liv fått en sån märklig känsla av overklighet. Jag trodde bokstavligt talat inte mina ögon när vi stog där uppe och såg solen sakta gå ner över dalen innan vi klättrade nerför igen.

Det är svårt att beskriva, men på vägen ner sa jag att "det här är nog den bästa dagen i hela mitt liv". Och det var bara andra dagen på resan.

Þórsmörk är ett naturreservat på sydvästra Island som översatt till svenska betyder Tors dal. Dalen ligger mellan glaciärerna Tindfjallajökull och Eyjafjallajökull och för att nå dit behöver du korsa floder av smältvatten. Resan dit är en upplevelse i sig.