En tur på Sólheimajökull

När man får möjligheten att vandra runt på en glaciär så bör man ta den. Det är en mäktig känsla. Vi följde med en guide, i sällskap med 4 andra ut på Sólheimajökull. Med stegjärn på fötterna och isyxa i handen traskade vi ut på isen. Det är ett magiskt, mystiskt landskap man möts av när dimman lägger sig över glaciärens asksvarta små toppar. Det känns som att man befinner sig i en saga. Vi fick bekanta oss med glaciären i några timmar och mot slutet tog vi även chansen att prova på lite isklättring - kul!

Sólheimajökull är en tunga som går ut från Mýrdalsjökull som ligger strax öster om Eyjafjallajökull som ställde till lite oreda i flygtrafiken för några år sedan. Under Mýdalsjökull ligger vulkanen Katla, som sägs ha utbrott med intervaller på ca 60-80 år. Senaste utbrottet skedde 1918, så vi fick höra att nästa utbrott kunde ske i princip närsomhelst. Men det kan också dröja länge.