Chokladbrownies med dumle och lonkafudge

Om jag skulle behöva välja ett enda recept att baka efter resten av mitt liv... då skulle det bli detta! Jag har moddat det lite fram och tillbaka i flera år och det slår aldrig fel! Kladdigt och chokladigt, med seg dumlekola och mjuk vaniljfudge.

Ca 16-20 bitar

  • 90 g smör
  • 120 g mörk choklad
  • 2 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 3 stora msk kakao
  • 1/2 krm salt
  • Ca 10 bitar dumle
  • Ca 8 bitar lonka (den fyrkantiga ljusa fudgen som man hittar bland lösgodiset)

Värm upp ugnen till 180°C och täck formen (ca 20x20 cm) med bakplåtspapper. Lägg pappret ovanpå formen och klipp ett jack i varje hörn in mot formen så kan du trycka ner pappret på plats utan att det åker runt.

Smält choklad och smör tillsammans och låt det svalna. Vispa sönder äggen lätt och tillsätt socker, mjöl, kakao och salt. Tillsätt smöret och chokladen och blanda till en jämn smet. Undvik att röra för mycket.

Häll smeten i formen och bred ut den. Dela fudgen i två bitar och tryck ner dem i smeten tillsammans med dumlen med några centimeters mellanrum. Grädda kakan i ca 15 min, den skall vara lite hård på ytan men kladdig inuti. Testa med en provnål så att kakan inte känns för lös innan du tar ut den (men hellre för kladdig än för torr!). Ta ut och låt svalna i formen. Förvara i kylskåp och ta ut en stund innan servering så håller den sig allra bäst i konsistens! Kakan är lättast att skära kall.

Nu inför jul testade jag att använda pepparkaksdumle istället för vanlig, jag gillade dock den vanliga bättre men variation är kul! Jag har också bakat dessa med marshmallows.